Färgtrenderna för 2019 - vilken palett väljer du?

Till skillnad från 2018 års färgtrender tar 2019 ett mer uppmärksamt, livstilsbaserat tillvägagångssätt för utvecklingen av nya nyanser. Det har talats om "kontemplativ stillhet", och "enklare levande” och jag tror att vår sökning efter andlighet och välbefinnande manifesterar sig genom lugna rum utformade kring enkla former och taktila ytor. De jordiga tonerna hänger kvar från förra året men de har bytt ut sin dova och matta finish till en mer klar och upplyftande nyans. Pastellerna är också kvar men de är ljusare och mjukare och tillsammans med krämiga nyanser skapar de värme i en minimalistisk inredning.

De flesta färgmärken har släppt årets nya kollektioner, inklusive Farrow & Ball, Alcro, Jotun Lady, och självklart Pantone med Årets Färg: Living Coral. Från kraftfulla aqua toner till mjuka terrakottor knyter företagen länken mellan våra hemma liv, mentala krav och digitala engagemang.

Så om du vill kick-starta året med en ommålning och frossa i en ny färgskala kolla in 2019s bästa färgtrender och se hur du använder dem i ditt eget hem. Här har jag sammanställt mina topp 13 färgpaletter.

Bagnoli architects x dulux. Styling: Ruth Welesby Fotografi: Ari Hatzis

Pastell är det nya Neutrala

Bagnoli architects x dulux. Styling Ruth Welesby. Fotografi Ari Hatzis

Pastellernas återkomst är här, med en 70-tals twist. De är dock betydligt mjukare, ljusare och mer nedtonade i år jämfört med tidigare. Mjölkiga glassfärger som varvas tillsammans över väggar och platsbyggt. Resultatet blir lekfullt och stilrent på samma gång. Komplettera gärna med varma och mjuka nyanser, som terrakotta, beige och choklad.

KÖP FÄRGEN HÄR

TURKOS PATRICIA, Auro

Dulux Australia

Kraftfull Aqua

Dulux.

Olika nyanser av Aqua är spådd att bli en riktig hit i hemmet. Denna livfulla färg är djärv men också mångsidig då nyansen förändras när den paras ihop med andra färger. Aquan kommer att användas som en kraftfärg i 2019, den har humor och är perfekt för att förstärka intrycket i ett rum. Den kan användas ensam på en ytterdörr eller bokhylla och gör sig väldigt vacker i naturligt ljus.

KÖP FÄRGEN HÄR

GREKLAND, Alcro

Pinterest

Energirik Korall

Pinterest.

Går du i rosa banor? Då är det inte så konstigt om Pantones färg för 2019 ”Living Coral” (levande Korall) är på din radar. Denna underbara färg gör stämningen energirik och upplyftande som i sovrummet ovan. Korall kan också lätt delas in i flera nyanser av orange och rosa som komplement.

KÖP FÄRGEN HÄR

CORAL, Auro

Pinterest

Jägar Grönt

Pinterest

Ett utmärkt val för 2019 måste ändå vara grönt. Jägar Grönt har ett subtilt och värdsligt värde i sig själv eftersom den återfinns överallt i naturen omkring oss. Alltså en tidlös färg i alla avseenden som fungerar utmärkt med naturliga element som både ljust och mörkt trä och olika metaller. Det mest fantastiska med den här färgen måste ändå vara hur väl den smälter in över väggar, tak och platsbyggda möbler för att inte tala om det faktum att jägar grönt väcker något mystiskt hos både kvinnor och män.

KÖP FÄRGEN HÄR

TALLBARR, Alcro

3ed3cd7ea57d3e4277165c0fcc8d0455.jpg

Naken Citron

Dulux. Styling Bree Leech. Fotografi Lisa Cohen

Bleka nyanser av citron med komplementära och dämpade färger av ljus grå och mjuk urblekt terrakotta ger en lugn och elegant känsla. Denna palett är inspirerad av idéer om välbefinnande, fristad och självomsorg. Ett perfekt val för minimalisten 2019!

KÖP FÄRGEN HÄR

BENVIT 1334, Jotun

4-Color-Trends-2019-Dulux-Australia-Leech-Styling-Lisa-Cohen-Photography-Identity-Eclectic-Trends-12.jpg

Identitet

Dulux. Styling Bree Leech. Fotografi Lisa Cohen

Det handlar om att här och där sticka in en otroligt kaxig färgklick som lämnar avtryck, och vad kan vara mer stickande än en hetlevrad röd? Det gör ditt hem till en levande färgpalett som lätt kan paras ihop med intensivt orange, gröna och blå toner. Blanda med lite olika material som guld och marmor och kombinera gärna de olika färgerna i olika matta och glansiga ytskikt för den där lekfulla och eleganta twisten!

KÖP FÄRGEN HÄR

BLAZER, Farrow & Ball

Pinterest

Ta i Trä

Pinterest.

Rå ved, ljusa färger, naturliga och levande material, jordisk grå och varmbrun är alla element som kännetecknar den skandinaviska stilen. Även om det är hundra år gammalt, är denna stil alltid trendig och fortsätter att invadera våra interiörer så även 2019.

KÖP FÄRGEN HÄR

SAND 1140, Jotun

Dulux-Australia Styling: Lisa Cohen Fotografi:

Monokromatiskt

Dulux.

Millennium rosa har länge varit populär och nu kommer dess monokromatiska uppföljare; blek rosa med mjukare, dämpade nyanser som speglar andlighet. Till skillnad från millenum rosa är denna nyans mindre trendig, mer tidlös och lättare att para samman med andra toner tack vare dess neutrala egenskaper.

Ovan är ett exempel med en superfin kombination av blek rosa och millenium rosa.

KÖP FÄRGEN HÄR

OLD ROSE, Alcro

Dulux

De kallar den “Spiced Honey”

Dulux.

Avskalad, men inte blek och heller inte senaps gul, som är inspirerad (men inte direkt reflekterande) av naturen. Den här gula färgen tar skafferiets helande egenskaper till hemmets väggar och skapar ett rum med stor rikedom. En ljus, träinspirerad nyans som är ett bra alternativ till traditionella beige toner är ett perfekt val för både minimalistiska och färgfobiska hem.

KÖP FÄRGEN HÄR

MASALA 10428, Jotun

Benjamin Moore

Mättad Blå

Benjamin Moore.

Jag älskar djupa och mättade färger av marin blå, kol och jägar grönt. Fler och fler bygger sina hem med en starkt präglad känsla av hållbarhet och under året som gått har vi sett en stor återgång till en gedigen platsbyggd interiör. Dessa stämningsfulla och karaktäristiska färger är perfekt anpassade för platsbyggda bokhyllor och kök vilket gör dem till ett smart val förknippade med ett uppmärksamt leverne som även skapar en dämpad känsla av lugn i hemmet.

KÖP FÄRGEN HÄR

URANUS, Alcro

DeVol Kitchens

Grädde på Moset

DeVol Kitchens.

Den minimalistiska rörelsen har uppmuntrat många moderna hemmafruar att leva ett mer plotter-fritt, tankeväckande liv. Nu kommer vi se mer av dessa krämiga, minimalistiska nyanser av beige och vitt införlivade i många hem. Med olika typer av belysning kan man manipulera tonen i krämfärgade nyanser och få fram mer eller mindre färgstarka undertoner. Det är helt klart en tidlös gräddfärg som växlar i rikedom, skugga och djup beroende på ljusstyrkan.

KÖP FÄRGEN HÄR

MARMORVIT, Auro

Pinterest

Mjuk Terrakotta

Pinterest.

Jag tror att dessa jordnings element i våra hem är en viktig del i ett sätt för oss att känna mer kontakt med jorden och våra rötter. Det skapar en varm och mjuk omgivning, istället för den annars ganska vanliga hårda vita. Förra året handlade det mycket om gråtonerna, som fortfarande är kvar och inte lämnar oss snart heller ska jag tillägga, men jag tror att vi verkligen ska omfamna moderjord, då vi behöver de varmare tonerna. Tänk alla nyanser av beige och vinröd, som går hand i hand med vackra träslag och handgjord keramik. Ett toppval för alla.

KÖP FÄRGEN HÄR

BLUSHING PEACH 20047, Jotun

Københavns Møbelsnedkeri. Fotografi: Line Klein

Mild blå

Københavns Møbelsnedkeri. Fotografi Line Klein.

Mild blå är är en hit som är varken grå eller babyblå och 2019 är året då vi kommer att få uppleva mer av denna underbara färg med en mjuk dimma i. Jag tycker att denna blå har en lugnande grå underton som främjar positiv energi.

KÖP FÄRGEN HÄR

MILDBLÅ, Auro

 

Vad tycker du om dessa nya färgpaletter? Och hur tilltalar de dig? Lämna en kommentar nedan, jag läser gärna :)

Rebecka HaymozComment